Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+4° C, vējš 1.79 m/s, DA vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Cepta cūkgaļa ar biezpienu

4 cūkgaļas kakla karbonādes šķēles,

200 gramu biezpiena,

1 ēdamkarote skābā krējuma,

1 ēdamkarote sviesta,

sāls,

malti pipari.

IZRAUDZĪJUSIES vienu no saglabātajām izmēģināšanas vērtajām idejām, devos uz veikaliem meklēt

“smuku” cūkgaļas kakla karbonādi. Laimējās – tirgotāja pat nogrieza nepieciešamās četras šķēles no

lielāka gabala, apmēram 600 gramu. Katliņā samaisīju vijīgu biezpienu kopā ar skābo krējumu. Pannā

savukārt izkausēju sviesta pikuci un tajā apcepu iegādātos gaļas gabalus no abām pusēm līdz gatavībai.

Pārkaisīju sāli un maltus piparus. Pēc tam gaļu izkārtoju katliņā virs biezpiena, pārlēju ar taukiem no

pannas, uzkarsēju un uz nelielas uguns turpināju karsēt, līdz parādījās burbulis. Nu uzliku katliņam

vāku un atstāju gaļu kopā ar biezpiena mērcīti mazliet ievilkties. Protams, jāizvāra arī jaunie kartupeļi.

Ziedkāposta “steiks” kraukšķīgā garoziņā

1 ziedkāposts,

200 mililitru piena,

2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes,

2 ēdamkarotes miltu,

2 tējkarotes sāls,

1 tējkarote melno smaržīgo piparu,

1 tējkarote kaltētas paprikas,

1 tējkarote raudenes,

1 tējkarote ķiploku pulvera,

200 gramu rīvmaizes,

augu eļļa.

ZIEDKĀPOSTU iespējams pagatavot ļoti garšīgi. To atbrīvoju no zaļajām lapām un ar asu nazi kāposta

vidējo daļu sagriezu apmēram 1,8 centimetrus biezos “steikos” tā, lai katram paliek klāt arī nedaudz

kacena. Izdevās iegūt trīs. Pārējo varam izmantot citam ēdienam.

Bļodā labi samaisīju pienu, kukurūzas cieti, miltus un garšvielas. Pannā uzkarsēju augu eļļu. Katru

ziedkāposta šķēli vispirms iemērcu piena maisījumā, tad apviļāju rīvmaizē un liku cepties no abām

pusēm, līdz tās ieguva zeltainu garoziņu un kāposti kļuva mīksti. Labi garšoja ar mērcīti, ko pagatavoju

no 100 mililitriem skābā krējuma, 3 ķiploka daiviņām, sāls un sasmalcinātām dillītēm.

Dārzeņu sautējums jeb ratatujs

1 baklažāns,

1 kabacītis,

1 saldais pipars,

1 sīpols,

2 tomāti,

2 ķiploka daiviņas,

40 mililitru augu eļļas,

1/2 tējkarotes Provansas garšaugu maisījuma,

sāls,

malti melnie pipari.

SULĪGS, aromātisks un gards dažādu dārzeņu ēdiens, kas neatstās vienaldzīgu tā baudītāju. To viegli

pagatavot pannā uz plīts. Baklažānu nomazgāju un sagriezu ceturtdaļripiņās. Bļodā pārkaisīju ar sāli un

atstāju uz vismaz 10 minūtēm. Pēc tam nomazgāju un nospiedu lieko mitrumu. Baklažānus liku pannā

ar augu eļļu un apcepu apmēram sešas minūtes. Jauno kabacīti šoreiz gan nomizoju, tad sagriezu tāpat

kā baklažānus, uzkaisīju sāli un cepu augu eļļā 8 – 10 minūtes. No sēkliņām iztīrītu saldo piparu

sagriezu nelielos gabaliņos, sīpolu – pusgredzenos, ķiplokus – smalki. Tos pannā ar augu eļļu cepu

apmēram 5 minūtes. Pēc tam visus apceptos dārzeņus kopā atkal liku pannā. Vienu tomātu nomazgāju

un sagriezu kubiciņos, otru sarīvēju uz rupjās rīves, tādējādi atbrīvojoties arī no mizas. Tomātus

pievienoju pārējiem dārzeņiem pannā, piekaisīju vēl sāli, arī piparus un sausās garšvielas. Uzliku

pannai vāku un ēdienu sautēju vēl 10 – 12 minūtes līdz gatavībai.

Olu vafeļu kūka ar vaniļas krēmu un ogām

250 gramu olu vafeļu,

200 mililitru saldā krējuma,

100 gramu krēmsiera,

pūdercukurs,

vaniļas cukurs,

saldā krējuma biezinātājs,

200 gramu melleņu,

zemenes.

“CEPUMS” arī no manis par šo tik noderīgo ideju! Izmēģināju – kūka izdevās garda! Turklāt vasaras

karstumā nekas nebija jācep – mīklas kārtām, izrādās, lieliski noder veikalā iegādātās biezās olu

vafeles. Šoreiz bija jāsakuļ tikai krēms. Saputoju saldo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļas cukuru

pēc garšas, īpaši nepārsaldinot, jo vafeles arī ir saldas. Pakāpeniski pieputoju klāt arī klasisko

krēmsieru, kā arī, lai krēms būtu stingrāks, saldā krējuma biezinātāju. Noskaloju un apsusināju lielogu

mellenes un svaigas zemenes. Nu varēju veidot kūku. Uz cepampapīra vispirms klāju pirmo četrdaļīgo

vafeli un pārsmērēju ar krēmu. Tam pāri izkārtoju mellenes, pārsedzu ar otru vafeli, ko savukārt atkal

pārsmērēju ar balto masu un pārbārstīju ar mellenēm, kam pa vidu izkārtoju arī zemeņu šķēlītes.

Visbeidzot uzklāju trešo vafeli un pārsmērēju ar atlikušo krēmu. Kūkas virsu izrotāju ar mellenēm un

zemenēm un ievietoju ledusskapī. Drīz vien gardumu jau varēju vai nu sadalīt četrās vienādās mazākās

kūciņās, vai griezt šķēlēs un baudīt kāru muti.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.