Lai nodrošinātu veiksmīgu nākamo gadu, atbilstoši senču tradīcijām, klājot Ziemassvētku galdu, jāievēro daudz klasisku tradīciju, kas daudziem asociējas ar kārtīgu pārēšanos. Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd: zirņi, lai nav jāraud; bietes, lai būtu laba veselība; zivis, lai būtu nauda; kāposti spēkam; pīrāgi pārsteigumiem; apaļi cepumi, lai būtu daudz saules; putnu gaļa panākumiem; cūkgaļa laimei un piparkūkas mīlestībai. Lai izpildītu visas tradīcijas, bet Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā sešas receptes, ko pagatavojot svētku galdā varēsiet celt visus deviņus vajadzīgos produkti, bet ēdieni būs mūsdienīgi un veselīgi vienlaikus.
Ātrais zaļo zirnīšu sautējums, lai ēstu zirņus un nebūtu jāraud!
Gatavošanas laiks – 15 min
Lieliska piedeva pie gaļas vai zivju ēdieniem, kas garšo lieliski, taču uzturvērtības ziņa ir daudz “vieglāks” klasisku pelēko zirņu sautējumu.
Sastāvdaļas
- 400 g saldētu zaļo zirnīšu
- 1 sagriezts sarkanais sīpols,
- 1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa,
- 1 ēdamk. olīveļļas,
- 4 nelielos gabaliņos sagrieztas bekona šķēles,
- neliels saišķis piparmētru lapu (vai nedaudz timiāna lapiņu, vai dažas tējk. kaltēti zaļumu – timiāna, oregano, bazilika, rozmarīna)
- sula no 1/2 citrona
- sāls, melnie pipari
Pagatavošana
Uz sausas pannas apcep bekonu, līdz tas kļūst kraukšķīgs. Noņem to no pannas un nosusini no liekajiem taukiem uz papīra dvieļa. Katlā uzvāri ūdeni un ber tajā saldētus zirnīšus, vāri 4-5 minūtes, tad ūdeni nokās. Apcep uz pannas olīveļļā sīpolus un ķiplokus, pieber tiem vārītus zirnīšus un, visu apmaisot, cep vēl dažas minūtes. Pielej dārzeņiem citrona sulu, pievieno sāli, piparus un zaļumus, maisot apcep vēl ~ 1 minūti. Beigās pievieno bekonu, apmaisi un pasniedz.
Bietēs marinēta forele, kurā ir gan bietes veselībai, gan zivis naudai.
Gatavošanas laiks – 20 min (+ 12 stundas marinēšanai)
Sastāvdaļas
- 500g foreles filejas ar ādu
- 50 g cukura
- 100 g jūras sāls
- 500 g smalki sarīvētu, vārītu biešu
- 1 saišķis smalki sakapātu diļļu
- 20 ml sojas mērces
- 50 ml degvīna
- granātābola sēkliņas un kapātas dilles pasniegšanai
Pagatavošana
Lielā stikla traukā samaisi sāli, cukuru, rīvētās bietes, dilles, sojas mērci un degvīnu līdz visas sastāvdaļas ir vienmērīgi sajaukušās. Foreles fileju noskalo ar aukstu ūdeni, nosusini ar papīra dvieli un ieliec marinādē, ar ādu uz augšu, tā, lai marināde pārklātu arī zivs ādu. Liec to ledusskapī uz 12 stundām. Izņem zivi no ledusskapja, fileju noskalo ar aukstu ūdeni, lai notīrītu lieko sāli un citas marinādes sastāvdaļas, nosusini ar papīra dvielīti, nogriez zivij ādu un sagriez foreli plānos gabalos. Pasniedz, rotājot ar sakapātām dillēm un granātābola sēkliņām.
Ceptu kāpostu “steiki”, lai ēstu kāpostus spēkam!
Gatavošanas laiks – 50 min
Sastāvdaļas
- neliela kāpostgalva
- olīveļļa
- sāls, pipari
- rozā pipari pasniegšanai
- rupji sakapāti, grauzdēti lazdu rieksti pasniegšanai
- balzamiko mērce
Pagatavošana
Kāpostu sagriez aptuveni 2 cm platās ripiņās, lai veidojas plats kāposta “steika” gabals. Novieto uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru. Katru kāposta gabalu no abām pusēm apsmērē ar olīveļļu, pārkaisi ar sāli un pipariem, liec cepties līdz 170 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 20 minūtes, tad uzmanīgi pagriez katru gabalu uz otru pusi un cep vēl 20-25 minūtes. Dažas minūtes pirms izņemšanas no cepeškrāsns nedaudz apslaki kāpostus ar balzamiko mērc. Pasniedz siltu, rotājot ar lazdu riekstiem un rozā pipariem.
Bekonā ietīti vistu filejas gabaliņi, kur ir gan putnu gaļa panākumiem, gan cūkgaļa laimei
Gatavošanas laiks – 30 min
Sastāvdaļas
- 500 g garenos, vidēja izmēra gabalos sagrieztu vistu fileju
- 150 g plānās šķēlītēs sagriezta bekona
- iecienītās garšvielas (koriandrs, sarkanā paprika, garam masala vai citas)
Pagatavošana
Katru vistas filejas gabalu aptin spirālveidā ar bekona šķēlīti, apkaisi ar garšvielām no visām pusēm un liec cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni uz 20-25 minūtēm, līdz bekons izskatās kraukšķīgs.
Sāļie biezpiena pīrādziņi, lai nākamgad netrūktu pārsteigumu!
Gatavošanas laiks – 10 min + 20 min cepšanai
Sastāvdaļas
- 400 g kārtainās bezrauga mīklas
- 300 g biezpiena (pēc iespējas sausāka)
- 1 ola
- 1 ēdamk. grieķu jogurta
- 30 g diļļu
- 30 g lociņu
- 50 g spinātu
- 1 ēdamk. sviesta
- 1 neliels, smalki sakapāts sīpols
- sāls, pipari
- 1 ola pīrādziņu apsmērēšanai pirms likšanas krāsnī
Pagatavošana
Sviestā apcep sīpolus, pievieno tiem smalki sakapātus spinātus, lociņus un dilles, apcep ~3 min līdz zaļumi izdalījuši visu šķidrumu. Bļodā sajauc biezpienu ar olu, grieķu jogurtu, pievieno masai apceptus zaļumus, sāli, piparus, visu samaisi līdz viendabīgai konsistencei. Mīklas plāksnes atlaidini un sagriez uz pusēm, lai veidojas nelieli mīklas kvadrātiņi. Uz katra mīklas kvadrāta liec pa ēdamkarotei biezpiena maisījuma, pārloki divus pa diagonāli pretējos mīklas stūrīšus pār pildījumu un savieno viducītī. Apsmērē pīrādziņus ar sakultu olu un liec cepties sakarsētā cepeškrāsnī (180-190 grādos). Cep ~20 minūtes, kamēr pīrādziņi ir zeltaini un izskatās gatavi.
Neparastās, apaļās piparkūkas, jo apaļi cepumi jāēd, lai ir daudz saules, bet piparkūkas – lai netrūkst mīlestības.
Gatavošanas laiks – 30 min
Sastāvdaļas
- 110 g sviesta istabas temperatūrā
- 200 g brūnā cukura
- 50 g tumšā cukurniedru sīrupa
- 1 ola
- 1 tējk. malta kanēļa
- 1/2 tējk. sāls
- 1/2 tējk. malta muskatrieksta
- 1 tējk. malta ingvera
- 230 g kviešu miltu
- 2/3 tējk. sodas
Pagatavošana
Saputo sviestu ar brūno cukuru – jāputo aptuveni 5-6 minūtes, kamēr izveidojas gaisīga masa. Pievieno tai cukurniedru sīrupu un olu, samaisi. Atsevišķā bļodā samaisi visas pārējas sastāvdaļas. Sajauca abas masas kopā, bet vairs neputo. Veido no masas vienāda izmēra bumbiņas (tam var izmantot karoti). Kārto bumbiņas uz cepampaplātes, kas izklāta ar cepampapīru, ievērojot vismaz 2 cm atstarpi viena no otras, jo cepšanas laikā mīkla kusīs. Cep 180 grādos aptuveni 10-14 minūtes, kamēr cepumi kļūst zeltaini brūni. Nepārcep – iekšā cepumiem jāpaliek nedaudz mīkstiem, bet no malām – kraukšķīgiem. Atdzesē un rotā ar kausētu šokolādi vai glazūru.
Informāciju sagatavoja: Rūta Grikmane, projektu menedžere
Foto: Viktorija Kožemjakina
Reklāma