Palsmaniete Iveta Kalniņa Lieldienās pievērš mazāku uzmanību tam, cik bagātīgi ir klāts galds. Viņa uzskata — galvenais, lai mājās būtu svētku noskaņa un ģimene to izjustu.
Palsmaniete Iveta Kalniņa Lieldienās pievērš mazāku uzmanību tam, cik bagātīgi ir klāts galds. Viņa uzskata — galvenais, lai mājās būtu svētku noskaņa un ģimene to izjustu.
“Pirmajās Lieldienās parasti braucam pie manas mammas uz Jūrmalu svinēt viņas dzimšanas dienu. Pa ceļam ir šūpošanās un citas izklaides. Otrajās Lieldienās galdu klājam mājās,” viņa atklāj ģimenes Lieldienu tradīcijas.
Kēkss kā dzeltena saulīte
Ciemakukulim Iveta cep biezpiena kēksu — lielu, apaļu un dzeltenu, kā pavasara saules atgriešanās simbolu. Izkausē apmēram 200 līdz 250 gramus maragarīna. Sakuļ četras līdz piecas olas ar vienu glāzi cukura. Pievieno vismaz puspaciņu vaniļas cukura un pierīvē citrona miziņu aromātam. Tad liek klāt apmēram 300 gramus samalta biezpiena un 150 gramus rozīņu. Pielej izkausēto maragrīnu. Pieliek apmēram trīs glāzes miltu. Lai kēkss cepot celtos uz augšu, pieliek citrona sulā izšķīdinātu sodu (nepilnu tējkaroti). Kad kēkss atdzisis, to pārkaisa ar pūdercukuru.
Svinot Lieldienas mājās, uz Kalniņu ģimenes galda parasti ir liellopa vai cūkas gaļas cepetis. Gaļas ēdienu gatavošana ir Ivetas vīra Ervīna ziņā. “Vīram patīk eksperimentēt, likt gaļai klāt dažādas jaunas garšvielas. Es vairāk esmu uz kūkām. Darba dienās ģimeni īpaši palutināt nav laika, taču svētkos, sestdienās vai svētdienās parasti uzcepu kaut ko garšīgu,” atklāj Iveta.
Pildot meitas Anetes un dēla Edgara vēlmes, nedēļas nogalēs viņa cep ko nu katru reizi — biezpiena pončikus, eļļā vārītus “žagariņus”, kūku “Melnais princis”, ābolkūku vai biskvīta ruleti. “Mums ir savas vistiņas. No mājas olām iznāk rulete ar pavisam citu garšu. It īpaši, ja vēl ieliek vidū mājās vārītu brūkleņu zapti vai ar cukuru grieztas dzērvenes!”
Olām jāņem zobu bakstāmie kociņi
Lieldienās uz galda Kalniņi noteikti liks arī krāsotas olas pītā grozā. Tā vidū varbūt tupēs Lieldienu zaķis.
Iveta ar meitu jau spriedušas, kā šopavasar krāsot olas. Parasti viņas sīpolu mizu novārījumam klāt liek dažādus zaļumus skaistumam. Pagājušajā gadā varēja saplūkt sniegpulkstenītes, pūpolus, struteņu lapas, zemeņu lapas. Tagad visu klāj sniegs. “Meitiņa noklausījusies raidījumā “Bez tabu”, ka ļoti jautrs variants būtu salikt zeķē zobu bakstāmos kociņus. Veidosies krāsainas strīpiņas. Pamēģināsim,” spriež Iveta.
Kalniņu ģimene ievēro arī citas Lieldienu tradīcijas. Ivetu mamma iemācījusi, ka līdz Lieldienām, pavasara darbu sākumam, noteikti jānotīra logi un jāizmazgā aizkari. To viņa ielāgojusi un, kaut ārā vēl ir auksta ziema, ar logiem un aizkariem tikusi galā pavasara brīvlaikā. Iveta ir mājturības un ģeogrāfijas skolotāja Palsmanes pamatskolā. Ervīns māca amatu mācību Palsmanes speciālajā internātskolā.
“Vēl Lieldienās noteikti jāizšūpojas, lai odi nekostu. Ome dzīvo Jūmalā, Ķemeros. Tur blakus ir purvs, un odus mēs ļoti izjūtam,” piebilst Iveta.
Ko var pagatavot no gaļas un zivīm
Latviešu ticējumi mudinot Lieldienās ēst zirņus un pupas. Iveta vārītas pupiņas galdā liek dažādos veidos. Vienā variantā tās pasniedz, sajauktas ar apceptiem rupjmaizes grauzdiņiem, ķiplokiem un majonēzi. Citā — ar žāvētas vistas gabaliņiem, sakapātu sīpolu un majonēzi. “Lai vasarā lūpas nesprēgātu, Lielajā piektdienā nedrīkst ēst siltu ēdienu,” vēl vienu ticējumu atgādina Iveta un piedāvā zivju kokteiļsalātu recepti.
Tā noderēs arī tiem cilvēkiem, kuri pirms Lieldienām ievēro gavēni. “Mana mamma ir katoļticīgā, un katoļiem pirms Lieldienām ir gavēnis. Pati esmu pārliecinājusies, ka gaļu brīnišķīgi var aizstāt ar zivīm. Brālis dzīvo zvejnieku ciematā un cienastam atved silti kūpinātas zivis,” piebilst Iveta.
Zivju kokteiļsalātus kārto atsevišķos stikla trauciņos katram ēdējam. Vajag vienu bundžiņu konservu “Skumbrija eļļā”, marinētus gurķus, puravus vai sīpolus, vārītus burkānus, ābolus vai redīsus, vārītu olu. Mērcei sajauc krējumu, majonēzi, tomātu mērci vai kečupu. Visas sastāvdaļas sagriež mazos kubiņos un kārto atsevišķos trauciņos kontrastējošās kārtās pēc krāsām tā, lai izskatītos skaisti. Apakšējā kārtā obligāti jāliek saspaidīta zivs. Salātus pārlej ar mērci. Rotā ar zaļumiem.
Gripas laikā vajag ēst veselīgus ķirbju salātus, iesaka Iveta. Ņem vienu glāzi skaidās sarīvētu ķirbju un vienu glāzi rīvētu ābolu. Sarīvē citrona miziņu. Izspiež citrona sulu, sajauc ar medu un pārlej ābolu – ķirbju masai. Ja vēlas, var pievienot grauzdētus riekstus. Salātus var ēst tāpat, bet var arī uzlikt putukrējuma “cepuri” un pārkaisīt rīvētu šokolādi.
Kalniņu ģimene diezgan bieži gatavo arī gaļas ēdienus, jo paši audzē rukšus. Mājturības skolotāju kursos Iveta uzzinājusi dažādas interesantas gaļas ēdienu receptes. Piemēram, maltajai gaļai pieliek olas, sāli, piparus, sakapātas svaigas dilles un sagatavo kotlešu masu. No maltās gaļas veido mazus veltnīšus. Vidū liek uz pusēm pārgrieztu krabju nūjiņu. Veltnīti apviļā mannas putraimos vai rīvmaizē un cep eļļā.
***
Lieldienu biezpiena torte (jāgatavo iepriekšējā dienā)
250 grami sviesta, 250 grami cukura, trīs olu dzeltenumi, viena vesela ola, 400 grami biezpiena, rieksti, rozīnes, mandeles, žāvētas aprikozes, trīs ēdamkarotes želatīna, trīs glāzes sulas.
Atlaidinātu sviestu saputo ar cukuru. Pievieno gaļas mašīnā samaltu biezpienu (var arī tādu pašu). Uzbriedinātu želatīnu izšķīdina divās glāzēs sulas. Vienu no šīm sulas glāzēm pievieno biezpiena masai. Samaisa. Pieliek rozīnes, riekstus, žāvētus augļus, vanilīna cukuru. Masu samaisa.
Masu pilda tortes veidnē. Liek ledusskapī. Pēc aptuveni 30 – 40 minūtēm rotā ar sagrieztiem augļiem (kivi, apelsīnu šķēlītēm). Atlikušajai sulai ar želatīnu pielej vienu glāzi sulas bez želatīna, sajauc. Pārlej tortei.
Gaļas “ezīši”
No maltās gaļas pagatavo kotlešu masu (neliek klāt baltmaizi).
Pildījumam ņem ķimeņu sieru, žāvētu cūkgaļas speķi, žāvētas plūmes bez kauliņiem (iepriekš aptuveni trīs minūtes tās uzbriedina ūdenī).
Gaļas piku saspiež plakanu. Vidū liek kubiņos sagrieztu sieru un speķi un veselu plūmi. Izveido veltnīti, aizspiež tā malu.
Veltnīti apviļā baltmaizes kubiņos un aptuveni sešas minūtes cep sakarsētā eļļā vai taukos. Taukvielas jāņem vairāk, nekā cepot kotletes. Izceptus veltnīšus ņem ārā ar putu smeļamo karoti.