Piektdiena, 19. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
ZiemelLatvija.lv bloku ikona

Garšīgas uzkodas spēj iepriecināt

Nodarbinātības valsts aģentūras Valkas filiāles speciāliste Linda Ščerbane ēdienu gatavošanu neuzskata par piespiedu pasākumu, jo viņai patīk ar pašas sagatavotu oriģinālu cienastu pārsteigt gan kolēģus, gan draugus un paziņas.

Nodarbinātības valsts aģentūras Valkas filiāles speciāliste Linda Ščerbane ēdienu gatavošanu neuzskata par piespiedu pasākumu, jo viņai patīk ar pašas sagatavotu oriģinālu cienastu pārsteigt gan kolēģus, gan draugus un paziņas.
Pavārgrāmatās viņa ieskatās reti, jo uzskata, ka kaut ko jaunu un netradicionālu labāk var aizgūt no žurnāliem. “Pavārgrāmatas atšķiru tikai tad, kad vēlos apskatīties kādu galda dekorējumu. Receptes aizgūstu no radiem, draugiem un dažādiem žurnāliem. Protams, ēdienu pagatavošanā cenšos īstenot arī savas idejas. Tagad aizņemtības dēļ daudz laika virtuvei nevaru atvēlēt, bet brīvākos brīžos ar garšīgām uzkodām cenšos iepriecināt gan sevi, gan draugus.Visvairāk man patīk eksperimentēt un izgudrot kaut ko jaunu tieši uzkodu sagatavošanā,” atzīst L. Ščerbane.
Kā vienu no garšīgākajiem saviem našķiem viņa min pikantās biezpiena bumbiņas. “Biezpienam pieberu garšvielas un samīcu blīvā masā. Jāpiebilst gan, ka produktam jābūt svaigam, tad tas ātri salīp. No iegūtās masas izveidoju bumbiņas. Es parasti izmantoju vājpiena biezpienu, jo tas ir sulīgāks. Izveidotās bumbiņas apviļāju sasmalcinātās dillēs. Bumbiņām var aptīt laša strēmelīti. Lieliska uzkoda,” atzīst L. Ščerbane.
Vēl viņai patīk gatavot maizītes, kuras pārklāj ar valriekstu un siera masu. “Riekstus samaļu blenderī. Šim darbam var izmantot arī elektriskās kafijas dzirnaviņas. Tad riekstus sajaucu ar sasmalcinātu sieru un pārleju majonēzi. To visu sajaucu un smērēju uz baltmaizes šķēlītēm. Šo pavalgu var likt arī uz sāļajiem krekeriem. Es parasti izmantoju sieru “Talsu ritulis”, jo tas man ļoti garšo. Šis siers ir tik pikants, ka tam nevajag pat garšvielas. Par garšīgu ēdienu uzskatu arī “Kellog”s” pārslās ceptu vistas fileju. To sagriežu šķēlītēs un apviļāju garšvielās, kuras veikalos piedāvā kā piedevu gaļas ēdieniem. Daudzi vistas fileju pirms cepšanas izklapē, bet es to nedaru. Sagrieztās filejas šķēlītes vispirms apviļāju olā un miltos, bet pēc tam “Kelog’s” graudu pārslās. Tad lieku cepeškrāsnī un cepu,” stāsta L. Ščerbane.
Viņa labprāt gatavo arī dažādus salātus. “Uzskatu, ka salātos jābūt svaigiem dārzeņiem, kas nav sajaukti ne ar krējumu, ne eļļu. Esmu novērojusi, ka tagad no krējuma salātu gatavošanā atsakās arvien vairāk cilvēku. Tas arī nemaz nav vajadzīgs. Labu garšu un sulīgumu var panākt, kopā saliekot dārzeņus, kuri cits citu it kā papildina. Es, piemēram, uz liela, plata šķīvja līdzās salieku papriku, svaigus gurķus, kāpostus un svaigus šampinjonus. Tā ir mana dārzāju plate. No tās var ņemt, ko sirds kāro, un baudīt. Esmu atklājusi, ka svaigi šampinjoni pie dārzeņiem iederas daudz labāk nekā konservētie,” apliecina L. Ščerbane.
Viņa ir pārliecināta, ka labi uzklāts galds cilvēkiem palīdz saglabāt lielisku garastāvokli un veicina optimistisku noskaņojumu.
***
Siera maizītes
Sieru “Talsu ritulis” sarīvē, pievieno divas olas un sajauc. Iegūto masu liek uz baltmaizes, kas no abām pusēm apsmērēta ar sviestu vai margarīnu. Maizītes ievieto uzsildītā cepeškrāsnī un cep 15 minūtes.
Kukurūzas salāti
Pie konservētas kukurūzas pieber kubiņos sagrieztus ķiploku grauzdiņus. Tad pielej majonēzi un sajauc.

ZiemelLatvija.lv bloku ikona Komentāri

ZiemelLatvija.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.