Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Uz Leģendu nakti aicina pilis un muižas


Foto: Sandra Pētersone

Šajā sestdienā, 26. oktobrī, uz Leģendu nakts pasākumiem visā Latvijā aicina Latvijas Piļu un muižu asociācija, uz vienu vakaru ļaujot apmeklētājiem pilis un muižas ieraudzīt neierastā veidā un caur vēstulēm izzināt vēsturi un iepazīt kultūras mantojumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Leģendu naktī savas durvis atvērs arī Mēru muiža Bilskas pagastā, Zvārtavas pils Gaujienas pagastā un Elīnas Zālītes memoriālā māja Apē.

Daudz redzēt un uzzināt varēs Mēru muižā, kur viesus uzņems tur izvietotais Smiltenes novadpētniecības muzejs. Vispirms 26. oktobrī no pulksten 17.30 līdz 18.30 ikviens interesents varēs piedalīties ekskursijā ar moto “Vēstules raksta visi par visu un visos laikos” (pasākums ir ar ieejas maksu). Tā būs iespēja izzināt pagātnes stāstus caur muzeja krājumā esošajām vēstulēm, kas cauri laikiem ir atklājušas patiesību par cilvēkiem un notikumiem dažādos laika periodos.

Savukārt pulksten 18.30 Smiltenes novadpētniecības muzejā atklās divas izstādes. Ieeja ir bez maksas. Izstādē “Vēstules – sabiedrisku notikumu, cilvēku dzīves, attiecību un rakstura atklājējas” varēs apskatīt muzeja krājumā esošās vēstules.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Vita Blate aicina īpašu uzmanību pievērst izstādei “Garamantas un to krājēji Smiltenes apkārtnē” kā ļoti apjomīgai un vērtīgai no nemateriālā kultūras mantojuma aspekta. Garamantas ir pagājušo laiku Smiltenes un tās apkārtnes sabiedrības atspoguļotājas, garamantu pierakstītāji – pagātnes mutvārdu folkloras (teiku, mītu un buramvārdu) krājēji un turpinātāji. Izstāde tapusi, Smiltenes novadpētniecības muzejam sadarbojoties ar Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūtu.

No pulksten 19 līdz 21 muzejs aicina uz sarunu par mistisko un mītisko mitoloģijā un par garamantu apcirkņiem, – cik patiesības un mītu sniedz latviešu folkloras mantojums Ziemeļvidzemes un Smiltenes apkārtnē? Ar priekšlasījumiem uzstāsies LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki Sandis Laime un Sanita Reinsone.

No pulksten 18.30 līdz 23 bez maksas varēs apskatīt Smiltenes novadpētniecības muzeja ekspozīcijas un abas jaunās tematiskās izstādes, kā arī izmantot maksas pakalpojumu – uzrakstīt vēstuli, izmantojot spalvaskātu, tinti un tintnīcu.
Zvārtavas pils Leģendu naktī apmeklētājiem piedāvā ekskursijas gida pavadībā un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja tēlniecības, tekstilmākslas, porcelāna, glezniecības un āra objektu ekspozīcijas apskati. Pulksten 18 arhitekte, Zvārtavas pils pētniece Ruta Dobičina iepazīstinās ar Aleksandra fon Ferzena atmiņām par dzīvi Zvārtavā 20. gadsimta sākumā, kas atklājušās vēstulēs, zīmējumos un personīgos rakstu krājumos. Ieeja ir par maksu.
Sestdien, 26. oktobrī, Leģendu nakts pasākums notiks arī Apē un būs veltīts dzejniecei Elīnai Zālītei. Vispirms interesenti varēs piedalīties pastaigā pa Elīnas Zālītes piemiņas vēsturiskajām vietām (pulcēšanās pulksten 16 pie Apes autoostas ēkas). Pulksten 18 – kopīga dzejas un tējas baudīšana rudens noskaņās Elīnas Zālītes memoriālajā mājā Dzirnavu ielā 24 Apē.

Piemēram, kaimiņos, Jērcēnmuižā, 26. oktobrī pulksten 19 sāksies muzikāls Gata Mūrnieka autorvakars ar barona Adalberta fon Krīdenera vēstulēm no pagātnes pārlapošanu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.

casibom jojobet giriş jojobet Casibom holiganbet giriş casibom giriş Casibom casibom casibom giriş CASİBOM holiganbet Casibom Giriş casibom casibom güncel giriş casibom güncel Casibom Casibom holiganbet holiganbet casibom güncel giriş