Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Smiltenes tehnikumā aizvadīta Meistara diena “Vai konditoreja var būt veselīga?”

Foto: Baiba Vahere

Katra biedrības “Siera klubs” uzdāvinātā Meistara diena Smiltenes tehnikuma ir kā mazi svētki. Ar garšīgiem profesionāļu pieredzes un izaugsmes stāstiem, kā arī ar skaisti un bagātīgi klātiem galdiem, kuros goda vietā allaž bijuši Latvijā ražotie produkti. 31. maija Meistara dienā savā bagātajā pieredzē ar tehnikuma nākamajiem pavāriem un konditoriem dalījās populārā konditore, SIA “Airitas kūkas” dibinātāja Airita Mieze un Smiltenes kafejnīcas “Trīs pipari un kūkas” īpašniece Agija Sinka.  Biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova jauniešiem pastāstīja par Eiropas Savienības Aizsargātajiem produktiem, kurus ražo Latvijā, kā arī sniedza ieskatu siera ražošanas vēsturē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konditore Airita Mieze kopā 1. un 3. kursa audzēkņiem gatavoja upeņu operas kūku, vēja kūku – choux ar rabarberu krēmu, siera kūku, leģendāro biezpienmaizi “Daile” un tartīti ar sāļo karameli un piena šokolādes ganašu.

Gan biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, gan tehnikuma audzēkņi un pedagogi no sirds priecājas par iespēju piedalīties Airitas Miezes meistarklasē.  “Viņa ir viena no Latvijā labākajām konditorēm,” atzīst Vanda Davidanova. “Nākamie pavāri un kondori šodien ar kopā ar Airitu Miezi meklēja atbildi uz jautājumu, vai konditoreja var būt beselīga? – Jā, var, ja izvēlas atbilstošus produktus.  Populārā konditore kopā ar tehnikuma jauniešiem, izmantojot “Smiltenes Piena” vegāno sieru un Kotiņu vegānos miltus, cepa trīs dažādas picas.”

Vanda Davidanova rosināja jauniešus novērtēt zināšanas par vegānajiem produktiem, jo sabiedrības pieprasījums pēc tiem ar katru gadu pieaug aizvien vairāk.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ēdieni tika greznoti ar Latvijas zemenēm, jo ir taču zemeņu laiks! Pavisam drīz jau klāt Jāņi, tāpēc goda vietā, protams, mūsu skaistais un garšīgais Jāņu siers.

Biznesā pārvērsts hobijs – “Trīs pipari un kūkas”

Agijas Sinka izaugsmes stāsts ir viens no Smiltenes novada veiksmes stāstiem, kura “rakstīšanai” veltīts viss viņas radošais mūžs. Uzņēmums “Trīs pipari un kūkas”, ko Agija Sinka ar sev raksturīgo humoru sauc par biznesā pārvērstu hobiju, šogad svinēs 10 gadu jubileju, bet ēdināšanas pakalpojumu jomā Agija Sinka strādā jau kopš jaunības. Līdz ar to katrs viņas jauniešiem teiktais vārds bija pašas pieredzē balstīts. Arī rosinājums: “Esiet drosmīgi, sapņojiet lielus sapņus, strādājiet un tie noteikti piepildīsies!” Agija Sinka jauniešiem pastāstīja, pēc kādiem kritērijiem vadoties, viņa izveidojusi savu komandu. Kopā ar uzņēmēju uz Meistara dienu bija atnākusi arī “Trīs piparu un kūku” galvenā pavāre – Smiltenes tehnikuma absolvente Sintija Gadišķe.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iepazīst jaunas un ekskluzīvas garšas

Biedrības “Siera klubs” Meistara dienas tehnikuma jauniešiem ir patiesi liela dāvana arī tāpēc, ka Vanda Davidanova sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem allaž parūpējas par to, lai nākamie pavāri un konditori tajās iepazītu jaunas un ekskluzīvas garšas, kā arī tādus produktus, kurus ikdienas mācību procesā parasti neizmanto. Piemēram, šodien viens no ēdieniem, kas tika celti galdā, bija kūpinātie  Alūksnes zuši, kas ir retums pat restorānu ēdienkartēs, kur nu vēl skolu mācību virtuvēs. Paldies Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “ALJA” direktoram Mārim Lietuvietim par šo dāvanu!

Otrs šās dienas īpašais produkts – Kurzemē marinēta brieža gaļa, no kuras jaunieši pagatavoja brīnumgardas maizītes.

Paldies Zemkopības ministrijai, ar kuras atbalstu Latvijas tehnikumos notiek Meistara dienas! Tāpat vissirsnīgākais paldies par atbalstu arī Z/S “Kotiņi”, A/S “Smiltenes piens”, A/S “Rankas piens” un piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai “Straupe”, ar kuru gādību Smiltenes tehnikuma jaunieši varēja gūt jaunu, viņu profesionālajā izaugsmē nozīmīgu pieredzi!

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.