
FOTO: SANDRA PĒTERSONE
Pašmāju auksti spiestu sulu un citu dzērienu ražotājs “Very Berry” iekaro tirgu ar jaunu bioloģisko produktu līniju un kapacitātes paaugstināšanai būvē jaunas telpas saldētavām un pārstrādei.
Funkcionālie dzērieni jeb dabas dzērieni – simts procentīgi dabīgas sulas ar zāļu tējām, kas nodrošina produkta funkcionalitāti.
“Very Berry” komanda uzskata, ka labākās ogas rodas no dziļas cieņas pret dabu un apņemšanās nodrošināt kvalitāti. Ģimenes uzņēmuma aizraušanās ar ogām sakņojas uzticībā dabiskai lauksaimniecības praksei un ilgtspējīgai enerģijas izmantošanai.

Foto: no personīgā arhīva
Gaujienas pagastā esošais uzņēmums ir viens no lielākajiem ogu sulu ražotājiem Baltijā, kas pazīstams ar inovatīvu augsto tehnoloģiju izmantošanu ražošanā, nodrošinot produkcijas dabīgumu un augstvērtīgumu. Produkcija tiek eksportēta, kā arī tā ir atrodama lielākajās Latvijas tirdzniecības vietās. Tepat Latvijā augušās odziņas sezonas laikā pieejamas svaigā veidā, bet visu cauru gadu sulās, sīrupos un ogu dzērienos. Uzņēmums uz vietas nestāv un katru gadu tiek izstrādāti jauni inovatīvi produkti.
Ārstniecības augi labi sader ar augļiem un ogām
Uzņēmums ir biosertificēts jau gadus desmit, bet salīdzinoši neilgu laiku uz tā produktiem veikalu plauktos gozējas ekolapiņa. “Bioloģiskās ražošanas sertifikāts mums jau ir vairākus gadus. Savā ziņā tas galvenokārt nāca, pateicoties kaimiņiem igauņiem. Mūsu pakalpojumus izmanto arī Dienvidigaunijas reģiona audzētāji, piegādā un uzglabā bioloģiski audzētās ogas, tostarp upenes. Līdztekus piedāvājam arī sulu spiešanas pakalpojumus. Principā vairākus gadus esam ražojuši produktus citiem uzņēmējiem.
Laikam ejot, nonācām pie domas, kāpēc lai mēs paši nevarētu piedāvāt bioloģisku produkciju. Turklāt iepirktie rabarberi, cidonijas, jāņogas, aronijas un vēl citas izejvielas mums ir bioloģiskas, jo galvenie to piegādātāji ir bioloģiskie audzētāji. Mēs ražojam bioloģiskos produktus, nenosaucot par bioloģiskajiem produktiem. Piemēram, ja gatavojam sīrupu no bioloģiskajiem rabarberiem, bet ražošanā izmantojam konvencionālo cukuru, gala produkts nebūs bioloģisks. Toties ražošanas izmaksas gan ir zemākas, ja paraugāmies uz konvencionālā un bioloģiskā cukura cenu milzīgo atšķirību,” skaidro G. Sauškina un min, ka bioloģisko izejvielu izcelsme galvenokārt ir no Latvijas, sadarbojoties ar aptuveni 30 saimniecībām. Vairums no tām – tepat no Vidzemes. Praktiski vienīgais izņēmums ir ķirši, kurus iepērk no ārzemēm, jo klimatisko apstākļu dēļ uzņēmumam vajadzīgajā apjomā un kvalitātē uz vietas būtu neiespējami sagādāt.
Šobrīd eko marķējums ir uz daudziem “Very Berry” dzērieniem un jo sevišķi jaunajā tā saucamo funkcionālo dzērienu kategorijā. Kā stāsta uzņēmumā, funkcionālie dzērieni netiek īsti kvalificēti ne limonādes un sulu, ne enerģijas dzērienu kategorijā. Tie ir pielāgoti īpašām veselības vajadzībām, ir dabīgi un izgatavoti bez piedevām ar aukstās spiedes metodi. Funkcionālie dzērieni ir dabisks risinājums veselības un labsajūtas vajadzībām, tie radīti, lai vairotu enerģiju, veicinātu relaksāciju, atbalstītu vielmaiņu, uzlabotu koncentrēšanās spējas un ne tikai.
Dzērienu variācijas ir ļoti dažādas. Kā piemērs, vienā no šī dzēriena pudelītes sastāvā ir: smiltsērkšķu sula, upeņu sula, aveņu sula, zemeņu sula, gaiļbiksīšu ziedi, upeņu lapas, mežrozīšu augļi. Iepazīstoties ar sortimentu, dažs labs šos dzērienus nodēvējis par uztura bagātinātājiem šķidrā veidā.
Dzērienu receptūras izstrādātas pēc pazīstamās farmaceites Vijas Eniņas ieteikumiem, kā augļu un ogu sulas vislabāk savienot ar ārstniecības augos vērtīgajām vielām un dabas doto spēku. Augus uzņēmums iepērk no bioloģisko tēju audzētājas Zeltītes Kavieres Vaidavas pagastā.
“Pirms dažiem gadiem piedalījos Vijas Eniņas grāmatas “Veselība pie mājas sliekšņa. 100 populārākie ārstniecības augi Latvijā” prezentācijas pasākumā. Tajā mūs cienāja ar dažādām augu tējām. Tonakt nevarēju iemigt līdz četriem rītā. Noteikti ārstniecības augu iespaidā. Tad radās ziņkāre, kas šie ir par augiem, kas dod šādu efektu,” atklāj Gundega un atzīst, ka tieši tā radusies ideja uzrunāt V. Eniņu un Z. Kavieri iesaistīties sadarbības projektā, radot funkcionālos dzērienus.
Sadarbība izrādījās veiksmīga. Kā rezultātā dzērienu receptūrās nonāca tie augi un ogas, kas ir spēcīgi un der visiem – kā bērniem, tā veciem cilvēkiem un grūtniecēm. Tā iemesla dēļ paši bioloģiski aktīvākajām vielām pārbagātie augi, to vidū irbenes, plūškoks un daži citi, dzērienu sastāvā nav tikuši.
Tiesa, garšas nianse un sastāvdaļu proporcijas izstrādātas ražotnē.
Uzņēmuma pārstāvji nereti piedalās dažādās starptautiskās pārtikas un dzērienu ražotāju izstādēs ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Ar godalgām var lepoties daudzi produkti, kas tapuši šajā uzņēmumā. Arī funkcionālie dzērieni nav palikuši bez ievērības. Izstādē “Nordic Organic Food Fair”, kas norisinās Zviedrijā, “Very Berry’’ ieguva uzvarētāja titulu kategorijā Labākais jaunais dzēriens.
Jaunākie produkti
Funkcionālie dzērieni veikalu plauktos atrodami ar šādiem zīmoliem: “Very Omm” mieram un miegam, lai lietotu pirms miega, lai vieglāk iemigtu, kā arī tas palīdzēs rast mieru stresa situācijās. “Very Awake” jaudai un enerģijai. Šis dzēriens paredzēts pagurušiem šoferīšiem un darbā sagurušiem cilvēkiem. Rekomendācija – lietot dienas pirmajā pusē. “Very Shape” vielmaiņas veicināšanai. Diētisks dzēriens bez cukura tiem, kuri seko līdzi veselīga dzīvesveida un uztura principiem. Iesakām lietot vairākas reizes dienā pēc ēšanas. “Very Athletic” spēka atjaunošanai. Dzēriens paredzēts lietošanai pēc aktīvas izkustēšanās ar mērķi atjaunot iztērētās enerģijas rezerves. “Very Ready” ikdienas steigai. Imunitāti stiprina dzēriens, kurā ietilpst visi ikdienā nepieciešamie vitamīni.

Foto: no personīgā arhīva
Vieni no atpazīstamākajiem un zināmākajiem produktiem šobrīd ir Latvijas galvaspilsētai veltītie dzērieni, ko rotā grafikas dizainera Valda Celma ikoniskie Rīgas burti – RĪGA. Tie līdzās uzņēmumā “Valmiermuižas alus” ražotajam bio zelterim “Straume” nopērkami lidostas “Rīga” tūristu veikalos, caur pudelēs notvertām garšām nesot Latvijas vārdu pasaulē.
Funkcionālos dzērienus var iegādāties arī “top!” tīkla veikalos, “Rimi” klēts veikalos un citviet.
Dodas uz priekšu
Sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru veikuši pētījumu, kurā atklājas, ka mūsdienās jaunieši daudz patērē gāzētos dzērienus, pat uzsākot dienu, no rītiem nereti lieto gāzētos sulu dzērienus. “Raugoties uz šīm tendencēm, tas arī pamudināja mūs domāt par attīstību šādā virzienā, iespējams nākotnē piedāvājot arī gāzētas sulas. Kā tas viss izvērtīsies tālāk, redzēsim pēc laika,” saka G. Sauškina.
Šobrīd tiek paplašinātas saldētavas, jo pārstrādē galvenokārt izmanto saldētas izejvielas. “Izejvielas iepērkam sezonas laikā. Pārstrāde notiek pēc vajadzības visa gada garumā. Mums ir vecās saldē-
tavas ar 400 tonnu ietilpību. Tas ir par maz. Tāpēc ierīkojam papildu jaunas saldētavas, kuru ietilpība arī būs 400 tonnas. Tas nozīmē, ka kopējā kapacitāte šajā gadā saldētavām jau būs 800 tonnas. Tas nozīmē, ka vēl lielākos apjomos varēsim iepirkt izejvielas gan savu produktu ražošanai, gan sniegt pakalpojumu citiem klientiem, kuri ved ogas uz šejieni uzglabāšanai un pārstrādei. Arī šis pakalpojums kļūst arvien populārāks, jo mūspusē nemaz nav citas vietas, kur tik lielos apjomos varētu uzglabāt, saldēt ogas,” atklāj Gundega un priecājas, ka uzņēmējdarbībā ir iesaistīti visi ģimenes locekļi. Īpašs prieks par jauno paaudzi, kuri ar savām idejām un projektiem ar visām četrām par “Very Berry” uzņēmuma koncepta pamatvērtībām.
Jāpiemin, ka pērn, godinot Smiltenes novada uzņēmējus konkursā “Gada balva uzņēmējdarbībā”, balvu kategorijā “Lielākās ražošanā piesaistītās investīcijas” saņēma arī SIA “Very Berry”, kas 2023. gadā piesaistīja investīcijas vairāk nekā 195 tūkstošu eiro apmērā. Kā liecina “Lursoft” dati, uzņēmums 2023. gadā strādājis ar 1,1 miljona eiro apgrozījumu.
Uzņēmums darbojas jau 27 gadus. Tas aug un attīstās, taču joprojām apņemšanās teikt nē mākslīgajām ķīmiskajām vielām, pārtikas piedevām un citiem garšas/krāsu pastiprinātājiem joprojām ir stingra. Par galveno pamatvērtību virzot to, ka saražotā produkcija paliek dabiska un organiski vērtīga.
Netrūkst arī izaicinājumu. Aprīļa izskaņā bijušas spēcīgas salnas un, lai glābtu krūmmelleņu un dzērveņu ziedus no nosalšanas, tie naktīs tiek laistīti. Ledus aizsargā pumpuru. “Tik lieli mīnusi kā citu gadu maijā šogad gan nebija, bet līdz mīnus četriem grādiem naktīs mūspusē ir bijis. Nekas vēl nav beidzies. Šobrīd naktīs jāceļas un jālaista augi. Mums ir uzstādītas meteostacijas, kas vēsta, kad ir tas brīdis, kad sākas salna. Šorīt vīrs cēlās bez piecpadsmit četros naktī, lai palaistu laistīšanas iekārtas. Termometrs rādīja mīnus vienu grādu. Lai gan meteorologi salnu nesolīja, vietām tā tomēr bija,” aizvadītās nedēļas izskaņā laikrakstam pauda G. Sauškina.
SIF_MAF2025
Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild “Ziemeļlatvija”.
Reklāma