Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: Brigita Skaistkalne

Saulainā burkānu un batāšu biezzupa

• 600 gramu batāšu,
• 2 burkāni,
• 1 sīpols,
• 3 ķiploka daiviņas,
• olīveļļa,
• lauru lapa,
• 3 glāzes buljona,
• malts kumīns,
• kaltēti pētersīļi,
• ½ glāzes kokospiena vai saldā krējuma,
• sāls,
• pipari,
• čili pārslas,
• 1 ēdamkarote citrona sulas,
• maizes grauzdiņi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

BATĀTES jeb saldie kartupeļi uzturvērtības ziņā pat pārspēj parastos. Kaut gan pēc garšas saldie kartupeļi tiešām ir saldeni, tos iespējams pagatavot dažādos veidos – gan sautējumos un zupās, gan salātos un pat desertos. Nesen no tiem izvārīju gardu biezzupu – drēgnākajās vasaras dienās taču gribas baudīt arī kaut ko siltu. Katliņā ielēju divas ēdamkarotes olīveļļas un tajā līdz caurspīdīgumam apcepu sasmalcinātus sīpolus. Pēc tam pieliku sasmalcinātus ķiplokus un apcepu. Pievienoju nomizotus un gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un burkānus, kumīnu jeb romiešu ķimenes, kaltētus pētersīļus, lauru lapu, pielēju buljonu un visu uzvārīju. Zem vāka lēni turpināju vārīt, līdz dārzeņi kļuva mīksti. Lauru lapu izņēmu un zupu sablendēju. Pēc tam pievienoju kokospienu, piemetu vēl mazliet sāls, piparus, čili pārslas un pielēju citrona sulu. Zupu uzkarsēju, pēc tam lēju bļodiņā un pārbēru ar maizes grauzdiņiem.

Rabarberu un ābolu smēriņš ar medu

• 400 gramu rabarberu,
• 1 ābols,
• 150 gramu medus,
• 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta,
• ½ tējkarotes kanēļa.

NO TIRGUS biju atnesusi pavairāk rabarberu, tādēļ to pietika arī, lai izvārītu smēriņu jeb, kā receptē tas dēvēts, – rabarberu sviestu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skābos kātus nomazgāju, nomizoju un nosvēru nepieciešamo daudzumu, tad sagriezu mazos gabaliņos. Nomizoju un sagriezu arī ābolu. Liku katliņā un pievienoju medu – labi, ka bija atlicis vēl no iepriekšējā gada, jo jauno taču žēl vārīt, svaigs tas garšo vislabāk un ir arī veselīgāks. Pieliku arī vaniļu un kanēli. Visu uzvārīju un, reizēm apmaisot, turpināju lēni vārīt vismaz pusstundu, līdz masa kļuva biezāka. Tad tā jāizberž vai nu caur sietu, vai jāsablendē. Lai vārījums būtu viendabīgs, šoreiz izlīdzējos ar restoto kartupeļu stampiņu. Skābeno biezeni sapildīju divās burciņās un noglabāju ledusskapī. Tā arī nedabūju nobaudīt, kā garšo atdzisis smēriņš, jo viss satilpa abos trauciņos un pāri nepalika, tik vien kā katlu izkasīt. Taču kopā ar grauzdētu maizīti, pankūkām vai kādā kūkā tas noteikti lieliski noderēs.

Kartupeļu, sēņu un rabarberu salāti

PIRMS JĀŅIEM iegādātos vēsumā labi noglabātos sulīgos rabarberu kātus izmantoju, lai izmēģinātu atkal citādāku salātu recepti un nogaršotu vēl nenobaudītu, īsti vasarīgu un atspirdzinošu ēdienu. Sastāvdaļu proporcijas varam arī mainīt pēc savas garšas. Vārītos kartupeļus sagriezu kubiņos, marinētos šampinjonus – plānās plāksnītēs. Rabarberus nomizoju un sīki sagriezu. Nomizotu sarkano sīpolu sasmalcināju. Noskaloju, apsusināju un saplucināju lapu salātus, sasmalcināju sīpolu lociņus un diļļu zaļumus. Sagatavotajām sastāvdaļām pārlēju olīveļļu un viegli samaisīju. Garšoja labi.

• 2 rabarberu kāti,
• 300 gramu marinētu šampinjonu,
• 2 vārīti kartupeļi,
• 1 sarkanais sīpols,
• 2 ēdamkarotes olīveļļas,
• lapu salāti,
• sīpolu lociņi,
• pētersīļi vai citi zaļumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biezpiena plācenīši ar iebiezināto pienu

VAIRĀKAS biezpiena plācenīšu receptes jau esmu izmēģinājusi, un vienmēr tie izdevušies gardi. Šoreiz saldumam – iebiezinātais piens ar cukuru. Bļodā iesitu olu, pieliku iebiezināto pienu ar cukuru, sāli, biezpienu un visu samaisīju. Tad piekaisīju kartupeļu cieti un miltus un vēlreiz visu rūpīgi samaisīju. Ar mitrām rokām no masas izveidoju plācenīšus, apviļāju miltos un liku cepties pannā ar uzkarsētu augu eļļu, līdz tie kļuva zeltaini brūni no abām pusēm. Gatavus plācenīšus varam pārliet ar iebiezināto pienu ar cukuru un uzkaisīt maltu kanēli.

• 250 gramu biezpiena,
• 1 ēdamkarote iebiezinātā piena ar cukuru,
• ¼ glāzes miltu,
• ½ ēdamkarotes kartupeļu cietes,
• 1 ola,
• šķipsniņa sāls,
• milti apviļāšanai,
• augu eļļa cepšanai,
• iebiezinātais piens ar cukuru pārliešanai,
• kanēlis.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.