
Foto: Brigita Skaistkalne
Salāti ar baklažāniem, papriku un sieru
• 1 baklažāns,
• 1 saldais pipars,
• 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes,
• sāls un citas garšvielas,
• augu eļļa.
Siera bumbiņām:
• iepakojums siera “Mozzarella” mini,
• 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes,
• 1 ola,
• 4 – 5 ēdamkarotes rīvmaizes,
• sāls un citas garšvielas,
• augu eļļa.
Mērcei:
• olīveļļa vai cita (sezama, ķirbju),
• 1 ēdamkarote pesto mērces,
• 1 ēdamkarote riekstu pastas,
• ½ ēdamkarotes sojas mērces.
JA IZMANTOJAM svaigu saldo piparu, ieteicams to cepeškrāsnī izcept mīkstu un pēc tam novilkt miziņu. Sarkano saldo garo papriku šoreiz sagriezu gabaliņos un apcepu pannā uz plīts līdz gatavībai. Baklažānu sagriezu gabaliņos, apviļāju kukurūzas cietē un sakarsētā eļļā cepu līdz zeltainumam. Grūtāk gāja ar siera bumbiņām. Tās apviļāju cietes, garšvielu, olas un rīvmaizes panējumā, taču, cepot uzkarsētā eļļā, tās sāka kust un formu nesaglabāja. Noskalotus dažādu lapu salātus izklāju lēzenā šķīvja apakšā. Lieliski te noder spinātu lapiņas. Pēc tam izliku apceptos baklažānu gabaliņus, tad – saldos piparus un mocarellas sieru. Mērcīti pagatavoju, samaisot kopā sezama eļļu, sojas mērci un pesto (riekstu pastas gan nebija). Ar to pirms baudīšanas pārlēju krāšņos salātus. Tos varam rotāt ar koriandra zaļumiem jeb kinzu.
Cāļa filejas turku gaumē

• 200 gramu cāļa krūtiņas fileju,
• 4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta,
• kumīns,
• malti pipari,
• sāls.
ĪPAŠU “noti” šādi marinētai cāļa gaļai piešķir kumīns jeb romiešu ķimenes – garšviela, ko itin bieži izmanto Tuvo Austrumu un indiešu virtuvē, kā arī meksikāņu ēdienos. Cāļa krūtiņas mazās filejas noskaloju, apsusināju papīra dvielī un liku bļodā. Gaļai pārkaisīju sāli, maltus melnos piparus un nepārspīlētā daudzumā – maltu kumīnu. Labi samaisīju, lai garšvielas apņemtu visas filejas. Šoreiz jogurtu aizstāju ar kefīru, ko pārlēju gaļai. Pēc tam visu atkal rūpīgi samaisīju. Atstāju iemarinēties istabas temperatūrā apmēram 40 minūtes. Tad pannā labi uzkarsēju augu eļļu un liku tur filejas gabaliņus bez liekās marinādes. Cepu vairākas minūtes līdz zeltainumam, pēc tam gaļu apvērsu un zem vāka turpināju cept vēl vairākas minūtes. Un tad jau gardās filejas varam baudīt kopā ar vārītiem rīsiem, dārzeņu salātiem un, ja patīk, ar kečupu.
Biezpiena plācenīši ar bietēm

• 200 gramu biezpiena,
• 2 vārītas bietes,
• 2 olas,
• ½ glāzes piena,
• apmēram 1 glāze miltu,
• sāls,
• cukurs,
• augu eļļa,
• skābais krējums.
PIELIETOJUMU atrada arī šī nesen atrastā un saglabātā recepte. To izmēģināju, lai izceptu atkal citādākus – garšīgus un veselīgus – biezpiena plācenīšus. Vārītās bietes jānomizo un jāsarīvē uz sakņu rīves. Šoreiz ņēmu jau sarīvētās. Tām bļodā pievienoju sausu biezpienu, olas un pienu. Miltus liku pēc vajadzības – apmēram glāzi. To daudzums var atšķirties, ja bietes ir sulīgas vai biezpiens mīkstāks. Garšai piekaisīju sāli un cukuru, kā arī mazliet ķimeņu. Visu labi samaisīju. Pannā uzkarsēju augu eļļu un ar ēdamkaroti liku sagatavoto mīklu pannā tā, lai veidojas plācenīši. Tos cepu no abām pusēm līdz gatavībai. Lieliski garšoja ar skābo krējumu.
Krēmsiera deserts ar šokolādes garšu

• 200 gramu krēmsiera,
• 100 mililitru saldā krējuma,
• 2 – 3 ēdamkarotes šokolādes pastas (“Nutella” vai līdzīgas),
• 1 – 2 ēdamkarotes pūdercukura,
• apgrauzdēti un sakapāti rieksti,
• šķipsniņa sāls,
• vaniļas ekstrakts.
ŠOKOLĀDES desertu no krēmsiera iespējams pagatavot ātri. Tas, papildināts ar riekstiem, ir pietiekami sātīgs un reizē gaisīgs. Krēmsieram bļodā pievienoju lazdu riekstu krēmu ar šokolādi, pūdercukuru un nedaudz vaniļas pastas garšai. Ar mikseri visu sakūlu viendabīgā masā. Atsevišķā traukā stingrās putās saputoju saldo krējumu. Sāli, kas izcels šokolādes garšu, šoreiz nepiemetu, jo šim desertam izmantoju sāļos riekstiņus. Putukrējumu viegli iecilāju krēmsiera un šokolādes krēma maisījumā. Varam iemaisīt arī daļu no apgrauzdētiem un smalki sakapātiem valriekstiem, lazdu riekstiem vai mandelēm. Pagatavoto masu sadalīju pa deserta trauciņiem un pārkaisīju ar sadrupinātiem sāļajiem riekstiņiem. Dekorēšanai izmantoju arī nelielos gabaliņos sagrieztas svaigas zemenes. Krēmu varam pārkaisīt arī ar rīvētu šokolādi vai rotāt ar piparmētru lapiņām. Uz pāris stundām desertu vēl ievietoju ledusskapī, lai tas sastingst un garšas savelkas.
Reklāma