
Foto: Brigita Skaistkalne
Rupjmaizes, ogu un zefīra kārtojums
• 200 mililitru saldā krējuma,
• apmēram 200 mililitru ievārījuma,
• dažas rudzu maizes šķēles, • baltais vai rozā zefīrs,
• svaigas ogas,
• vaniļas cukurs.
MĪLESTĪBAS DIENĀ vai citos svētkos saldummīļus vienaldzīgus neatstās šāds kārtojums. Rudzu maizes šķēles bez garozām jāsadrupina, jāliek pannā uz cepampapīra un krāsnī jāapgrauzdē, tad jāatdzesē. Šoreiz gan šim nolūkam izmantoju rudzu rīvmaizi ar kanēli. Pusi no paredzētā daudzuma iebēru palielā stikla traukā un šo kārtu pārklāju ar dažādu ogu ievārījumu. Šādam desertam lieliski piestāv arī brūkleņu vai dzērveņu ievārījums. Virs ievārījuma kārtoju šķēlītēs sagrieztu zefīru. Tās liku citu pie citas. Zefīru savukārt pārklāju ar saputotu saldo krējumu, kam pievienots nedaudz vaniļas cukura. Virs putukrējuma kārtas izlīdzināju gabaliņos sagrieztas svaigas zemenes. Tās pārbēru ar atlikušo rīvmaizi. Pēc tam atkal pāri izlīdzināju ievārījumu, virs tā – zefīra šķēlītes, tad – putukrējumu. Virsū vēl izliku zemeņu gabaliņus, uzkaisīju mazliet rīvmaizes, rotāju ar zefīru “augšiņām” un kārtojumu uz nakti ievietoju ledusskapī. Izejvielu daudzumu saldajam kārtojumam varam izvēlēties “uz aci”. Šādu gardumu varam kārtot gan vienā lielākā traukā, gan arī piemērotos atsevišķos deserta trauciņos katram ēdājam.
Salāti ar avokado un marinētām garnelēm

• 20 saldētas tīģergarneles,
• svaigs gurķis,
• avokado,
• 100 gramu dažādu salātlapu,
• sāls,
• pipari,
• cukurs,
• 3 ēdamkarotes olīveļļas,
• 2 citroni.
GREZNĀKUS SALĀTUS – gan svētdienīgākai maltītei, gan veselīgākam dzīvesveidam – varam pagatavot pēc šiem ieteikumiem. Citronus labi nomazgāju un apsusināju. Tad tiem norīvēju dzelteno miziņu un izspiedu sulu, sajaucu ar olīveļļu, piekaisīju arī sāli, piparus un cukuru pēc garšas, lai veidojas marināde. Garneles izlobīju, pārlēju ar pusi pagatavotās marinādes un atstāju ievilkties vismaz desmit minūtes. Tikmēr nomizoju avokado un mīkstumu sagriezu šķēlītēs, tāpat – arī svaigu gurķi. Avokado un gurķa šķēlītes samaisīju ar dažādu lapu salātiem un pārlēju ar otru pusi pagatavotās citronu marinādes. Garneles ar visu marinādi pārliku sakarsētā pannā un apgrozot karsēju apmēram trīs minūtes, pēc tam tās izkārtoju virs salātiem.
Dzērveņu “rozītes”

• 60 gramu cepumu “Savoiardi”,
• 25 grami sviesta,
• 30 mililitru dzērveņu sulas,
• 100 gramu baltās šokolādes.
VALENTĪNDIENAI piestāv dažādi saldumi – konfektes, kūciņas, cepumi… Kādu kārumu varam pagatavot arī paši. Šāds gardums tapa pavisam ātri. Ja nav piemērotu silikona veidnīšu, no saldās masas varam izveidot bumbiņas.
Cepumus, ko dēvējam arī par “dāmu pirkstiņiem” un izmantojam tiramisu pagatavošanai, ar mīklas rulli sasmalcināju. Drupatām pievienoju mīkstu sviestu un pielēju dzērveņu sulu. Visu labi samaisīju. Balto šokolādi salauzīju gabaliņos un izkausēju, pēc tam piemaisīju cepumu masai. Sārto masu sapildīju silikona veidnītēs un ievietoju ledusskapī sastingšanai. (Ja veidnīšu nav pa rokai, masu varam likt ledusskapī, pēc pusstundas veidot no tās bumbiņas un apviļāt cukurā vai kokosriekstu skaidiņās.) Pēc kāda laika “rozītes” no veidnītēm atbrīvoju un rotāju ar krāsainiem cukura graudiņiem.
Biezpiena sirsniņvafeles

• 200 gramu biezpiena,
• 1 ola,
• 3 ēdamkarotes kviešu miltu, • 2 ēdamkarotes cukura,
• vaniļas cukurs,
• ¼ tējkarotes sodas.
BIEZPIENA PLĀCENĪŠUS varam izcept arī elektriskajā vafeļu pannā. Kādu laiku šo “uzparikti” nebiju lietojusi, tādēļ cēlu no kastes laukā, lai izmēģinātu šo recepti un šādas vafeles pagatavotu. Sevišķi daudz gan no šīm mīklas sastāvdaļām neiznāca, taču vafeles bija garšīgas.
Ņemot palīgā kartupeļu stampu, samīcīju biezpienu un samaisīju kopā ar olu, cukuru un vaniļas cukuru. Pakāpeniski pievienoju kopā ar sodu izsijātus miltus. Ja biezpiens mitrs, miltu varbūt vajadzēs vairāk, nekā receptē norādīts. Gatavajai mīklai jābūt biezai, taču ne cietai.
Karstā vafeļu pannā ar karoti izliku nedaudz mīklas, pannu aizvēru un cepu minūtes trīs, līdz sirsniņas kļuva zeltaini brūnas. Ja šķiet, ka mīkla varētu pielipt pie pannas pārklājuma, to varam nedaudz ietaukot ar augu eļļu.
Reklāma