
Foto: Brigita Skaistkalne
Gaļas un dārzeņu sautējums “Viss iekļauts”
• 500 gramu cūkgaļas mīkstuma,
• daži kartupeļi,
• 2 sīpoli,
• 2 tomāti,
• 1 saldais pipars,
• ½ kabača,
• 150 gramu brokoļu,
• augu eļļa,
• sāls un citas garšvielas.
JAUNO SAUTĒJAMO KATLU izmēģināju, lai tiktu pie garšīga un veselīga ēdiena, turklāt – arī nākamajā dienā par maltīti nebija jāraizējas, jo receptē minētās izejvielas paredzētas četriem ēdājiem. Vēlamā lieluma cūkgaļas karbonādi – te varam izmantot jebkuru, arī vistas, liellopa vai teļa gaļu – sagriezu gabaliņos un katlā nelielā augu eļļas daudzumā apcepu vismaz minūtes desmit, līdz tie kļuva viegli zeltaini.
Nomizoju un sagriezu sīpolus un kopā ar sagrieztiem tomātiem pievienoju apceptajai gaļai. Visu kopā pacepu dažas minūtes, līdz tomāti sāka izdalīt sulu, bet sīpoli – tiem raksturīgo smaržu. Nu bija kārta nomazgātiem, nomizotiem un palielos gabalos sagrieztiem kartupeļiem kopā ar iztīrītu un strēmelēs sagrieztu saldo piparu. Tad piekaisīju arī sāli un citas garšvielas, kas piemērotas dārzeņu un gaļas ēdieniem. Pielēju karstu ūdeni tā, lai tas apņemtu katla saturu, un visu uzvārīju. Pēc tam uzliku vāku un dārzeņus kopā ar gaļu sautēju uz vidējas uguns minūtes 15. Visbeidzot pievienoju arī sagrieztus kabačus un brokoļus un zem vāka sautēju visu vēl apmēram 15 minūtes līdz gaļas un dārzeņu gatavībai. Pēc tam katlu no uguns nocēlu. Un tad jau gardo un sildošo ēdienu varēju likt šķīvjos, pārkaisīt ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem un baudīt. Arī ar skābā krējuma piedevu, ja nu tas vēl šķiet vajadzīgs.
Ātrā zupa no dažādiem konserviem

• 1 kārba konservētu melno pupiņu,
• 1 kārba konservētas kukurūzas,
• 1 kārba konservētu smalcinātu tomātu,
• 2 glāzes buljona,
• 1 sīpols,
• augu eļļa,
• sāls,
• pipari,
• cukurs,
• 1 kārbiņa sautētas gaļas konservu – pēc izvēles.
STEIDZĪGĀKAJIEM iesaku gardu zupu izvārīt no veikalos pieejamajiem konserviem. Vispirms nomizoju un sasmalcināju sīpolu. Katlā uzkarsētā eļļā cepu, līdz gabaliņi kļuva mīksti. Pēc tam pievienoju noskalotas melnās pupiņas, konservēto kukurūzu un smalcinātos tomātus ar visu sulu. Šoreiz pieliku klāt arī konservētu sautētu cūkgaļu. Tad pielēju apmēram divas glāzes buljona – derēs gan vistas, gan dārzeņu – un katla saturu uzkarsēju. Pēc tam zupu vēl dažas minūtes pavārīju un nocēlu no uguns. Sāli, piparus un cukuru iemaisīju pēc garšas. Gatavo ēdienu varam pārkaisīt ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem vai lociņiem.
Vārītas mēles salāti ar šampinjoniem

• 1 vārīta cūkas mēle,
• 2 vārīti kartupeļi,
• ½ glāzes marinētu šampinjonu,
• ½ glāzes konservētu zaļo zirnīšu,
• 2 vārītas olas,
• sāls,
• pipari,
• 100 gramu majonēzes,
• 100 gramu saldā krējuma,
• ½ laima sulai.
VĀRĪTU MĒLI iegādājusies, atkal meklēju kādu vēl neizmēģinātu salātu recepti. Šoreiz – ar marinētiem šampinjoniem. Vispirms izvārīju un atdzesēju olas un kartupeļus. Vārīto cūkas mēli sagriezu stienīšos, tāpat – arī kartupeļus. Marinētos šampinjonus notecināju un sagriezu šķēlītēs, arī olas sagriezu. Konservētos zirnīšus noskaloju un notecināju. Sagatavotās sastāvdaļas savienoju bļodā. Mērcei šoreiz majonēzi sajaucu ar bezpiedevu jogurtu, sāli un pipariem un pārlēju salātiem, pēc tam to uzmanīgi iemaisīju. Salātus pasniegšanai varam rotāt ar to sastāvā ietilpstošajām izejvielām.
Svaigie ķirbju un ābolu salāti saldajā

• 200 gramu ķirbja,
• 200 gramu ābolu,
• 2 ēdamkarotes rozīņu,
• 50 gramu cukura,
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma,
• kanēlis.
SULĪGUS UN GARDUS salātus varam pagatavot no ķirbja, to termiski neapstrādājot. Te gan labāk izraudzīties ķirbi “parasto” – bez specifiskās piegaršas. Lielās oranžās ogas gabalam nogriezu mizu un mīkstumu uz rupjās rīves sarīvēju. Lielu ābolu nomizoju, izgriezu serdi, bet mīkstumu sagriezu nelielās skaidiņās. Sauju rozīņu nomazgāju, pārlēju ar karstu ūdeni un uzbriedināju vairākas minūtes, pēc tam ūdeni nolēju un rozīnes apsusināju. Bļodā samaisīju ķirbjus, ābolus un rozīnes, pievienojot cukuru un skābo krējumu, un pārkaisīju ar kanēli. Cukuru varam pievienot pat mazāk, kā receptē norādīts, bet mērcei izmantot, piemēram, bezpiedevu jogurtu.
Reklāma