Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Salāti ar hurmu un garnelēm

● 1 – 2 hurmas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● lapu salātu maisījums,

● 300 gramu attīrītu garneļu,

● 50 gramu valriekstu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 – 3 ēdamkarotes olīveļļas,

● ¼ apelsīna sulai,

● 1 tējkarote sojas mērces.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

ZAĻĀS ČŪSKAS GADU GAIDOT, galdā iederēsies pēc iespējas vairāk zaļumu. Kāpēc gan nepagatavot šādus salātus, to sastāvā iekļaujot arī garneles, jo Čūska “ciena” jūras veltes?

Mērcītei samaisīju olīveļļu, sojas mērci un daļai apelsīna izspiestu sulu. Valriekstus uz vidējas uguns uzkarsētā sausā pannā pacepu dažas minūtes. Pannā izkausēju gabaliņu sviesta un tajā uz vidējas uguns apcepu garneles – pa minūtēm trim no katras puses. Noskaloju un apsusināju dažādu salātu lapu maisījumu, lielākās vēl saplucināju un izliku uz šķīvja. Labi nomazgāju hurmu un sagriezu gabaliņos. Tos izkārtoju virs salātu lapām. Pārlēju pagatavoto mērcīti un pa virsu – apceptās garneles un sadrupinātus valriekstus.

Cāļa filejas šniceles siera garoziņā

● 400 gramu cāļa krūtiņas fileju,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 olas,

● 50 mililitru piena,

● sāls,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● pipari,

● pētersīļu zaļumi,

● 1 ķiploka daiviņa,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 3 ēdamkarotes kviešu miltu,

● 3 ēdamkarotes rīvmaizes,

● 2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● augu eļļa cepšanai.

SVĒTKU nevar būt par daudz. Tos, klājot bagātīgu vai pieticīgāku galdu, varam sarīkot arī, sagaidot jauno, Zaļās koka čūskas gadu pēc Austrumu kalendāra. Čūska pie mums “atlīdīs” 29. janvārī. Tad tai par godu varam pagatavot arī kādu gaļas ēdienu. Cūciņu šoreiz liksim mierā, bet lieliska izvēle būs tītars, trusis, pīle vai vienkāršāk – cālis. Lai nodrošinātu turpmāko veiksmi, varam izlīdzēties arī, piemēram, ar 400 gramiem cāļa krūtiņas mazo fileju vai ar divām lielajām. Vienā bļodā samaisīju miltus, rīvmaizi, rīvētu cieto sieru un šķipsnu sāls. Otrā traukā iesitu olas, pievienoju pienu, sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, spiedē sasmalcinātus ķiplokus, kā arī sāli un piparus, visu sajaucu.

Cāļa krūtiņas filejas zem pārtikas plēvītes vienmērīgi izdauzīju ar gaļas āmuriņu un liku apmērcēties sakultajā olu masā. Pannā uzkarsēju augu eļļu, to nežēlojot, jo tā nodrošina gaļai garoziņu. Pēc tam filejas no abām pusēm, ar rokām piespiežot, apviļāju sausajā maisījumā un liku uzkarsētajā eļļā cepties pa dažām minūtēm no katras puses līdz zeltainumam. Pannai vāku virsū neliku. Ilgi pie plīts stāvēt nevajadzēja, un šniceles izdevās sulīgas un gardas.

Aunazirņi ar tomātiem, cukīni un olām

● 1 sīpols,

● 3 ķiploka daiviņas,

● olīveļļa,

● 1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera,

● 1 tējkarote koriandra,

● 400 gramu kārbiņa konservētu turku zirņu,

● 400 gramu kārbiņa konservētu tomātu gabaliņos,

● 1 cukīni,

● 3 – 4 olas,

● pētersīļu zaļumi.

OLU ĒDIENI gaidāmā Čūskas gada simbolam ļoti “iet pie sirds”, tādēļ brokastīs vai arī citā ēdienreizē varam baudīt šādu maltīti. Dziļajā pannā uz vidējas uguns uzsildīju olīveļļu. Tur liku cepties, ik pa laiciņam apjaucot, plānās pusripiņās sagrieztus sīpolus un sakapātus ķiplokus, līdz tie kļuva zeltaini. Tad piemaisīju arī garšvielas. Pievienoju noskalotus un notecinātus turku zirņus jeb aunazirņus, kā arī konservētus sasmalcinātus tomātus un nelielos gabaliņos sagrieztu cukīni. Visu uz lēnas uguns sautēju zem vāka apmēram desmit minūtes. Pēc tam pannas saturā izveidoju dažas iedobītes un iesitu katrā pa olai. Ja šo pannu drīkstam likt cepeškrāsnī, gatavošanu varam pabeigt tur. Šoreiz olas turpināju cept pannā uz plīts, līdz to dzeltenums kļuva tik mīksts, cik vēlējos. Ēdienu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Derēs arī dillītes.

Pērļu grūbu krēms ar upenēm

● 100 gramu pērļu grūbu,

● 150 gramu saldā krējuma,

● 2 tējkarotes cukura,

● 1 tējkarote vaniļas cukura,

● 200 gramu upeņu ogu vai to kompota.

PĒRĻU GRŪBAS ir šķiedrvielu un proteīna avots – tā lasāms uz iegādātā iepakojuma. Tādēļ šo veselīgo produktu izmantoju, lai pagatavotu saldo ēdienu. Grūbas izvārīju, kā ražotājs bija norādījis, noskaloju, atdzesēju un uzirdināju. Upenes, arī no saldētavas ziemā derēs, būtu jāpārlej ar apmēram pusglāzi ūdens, jāuzvāra, tad nedaudz jāpavāra un vēl jāizberž caur sietiņu, pievienojot mazliet cukura. Mērce jāatdzesē. Šoreiz izlīdzējos ar pašas vārīto upeņu kompotu.

Saputoju saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru un iecilāju izvārītajās un atdzesētajās grūbās. Masu izliku stikla trauciņos, pārlēju ar upeņu kompota mērci un greznoju ar burkā “nozvejotajām” odziņām – tās jau nu arī Čūskai “patiks”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.