
Banānu, zefīra un jogurta deserts
● 2 gatavi banāni,
● 60 gramu zefīra,
● 80 gramu dzeramā jogurta,
● 1 tējkarote želatīna,
● 40 mililitru ūdens.
NO GATAVIEM BANĀNIEM izdevās lielisks deserts. To varēju ātri pagatavot. Vispirms traukā iebēru vismaz vienu tējkaroti želatīna (jāraugās, cik lieli banāni), aplēju ar aukstu novārītu ūdeni un atstāju, lai uzbriest. Blendera krūzē liku nelielos gabaliņos sagrieztus nomizotus banānus un zefīru. Pielēju dzeramo jogurtu un visu sablendēju viendabīgā masā. Cukurs, protams, te vairāk nav nepieciešams.
Uzbriedušo želatīnu pakarsējot izšķīdināju, to uzvārīt nevajag, tad pievienoju sablendētajām sastāvdaļām un ar mietveida mikseri visu vēl nedaudz pakūlu. Pēc tam pašķidro masu salēju stikla trauciņos un ievietoju ledusskapī sastingšanai. Desertu rotāju ar tobrīd pieejamajām ogām un augļiem.
Cāļa filejas salāti ar Korejas burkāniem un kivi

● 250 gramu cāļa krūtiņas fileju,
● 100 gramu Korejas burkānu,
● 3 kivi,
● 1 ēdamkarote majonēzes,
● 1 ēdamkarote skābā krējuma,
● 1 tējkarote sinepju,
● sāls,
● pipari.
LAI PAGATAVOTU šos neparastos salātus, izvārīju cāļa krūtiņas mazās filejas. Šim nolūkam uzvārīju ūdeni, liku tur filejas un minūti pavārīju uz lielas uguns. Tad noputoju, uguni samazināju, piekaisīju sāli, piparus, pieliku arī pāris lauru lapu un uz lēnas uguns gaļu vārīju minūtes 20. Pēc tam katlu no uguns noņēmu un zem vāka filejas nedaudz atdzesēju. Ūdeni ar garšvielām, kurā tās vārījās, neizlēju, bet izmantoju gardas zupas pagatavošanai. Korejas burkānus sagriezu smalkāk. Kivi nomizoju un sagriezu gabaliņos, atdzesētās vārītās cāļa filejas – kubiņos. Mērcei samaisīju skābo krējumu ar majonēzi un sinepēm un sajaucu ar sagatavotajām sastāvdaļām. Salātiem piekaisīju arī mazliet sāls un piparu pēc garšas.
Dārzeņu zupa ar kuskusu

● 2 burkāni,
● 1 liels sīpols,
● 3 selerijas kāti,
● 400 gramu konservētu sasmalcinātu tomātu,
● 400 gramu konservētu turku zirņu, ● 1 litrs buljona,
● 4 ēdamkarotes kuskusa,
● augu eļļa,
● sāls,
● pipari,
● pētersīļu zaļumi.
NU LAIKS IZVĀRĪT arī kādu garšīgu zupiņu! Lielu sīpolu nomizoju un sasmalcināju, notīrītus burkānus un seleriju kātus sagriezu nelielos gabaliņos. Katlā sakarsētā augu eļļā tos apmaisot pacepu dažas minūtes. Pēc tam pievienoju konservētos tomātus ar visu sulu un noskalotus un nokāstus turku zirņus. Pielēju arī buljonu – šoreiz izlietoju ūdeni ar garšvielām, kurā biju izvārījusi cāļa filejas salātiem. Buljona pagatavošanai varam izmantot arī veikalos iegādājamo pasterizēto vistas vai dārzeņu buljonu no mazās burciņas. Piekaisīju sāli un piparus garšai. Lēni vārīju minūtes 20. Tad piebēru kuskusu, pieliku arī vārītās cāļa krūtiņas filejas gabaliņus un pavārīju visu vēl minūtes piecas. Tās vietā, ja vēlamies baudīt sātīgu gaļas zupu, varam pielikt kvalitatīvu konservētu sautētu cūkgaļu. Katlu noņēmu no uguns un zupu pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.
Kapātas zivju kotletes

● 600 gramu zivs fileju (mencas vai citu iecienītu),
● 2 olas,
● 4 baltmaizes šķēlītes,
● 100 mililitru piena,
● 2 ēdamkarotes majonēzes,
● 2 sīpoli,
● augu eļļa,
● 1 tējkarote itāliešu garšaugu,
● šķipsna drupinātu piparu,
● šķipsna malta koriandra,
● sāls.
GARŠĪGAS KOTLETES izcepu no jūras asaru filejām. Zivis sagriezu pēc iespējas mazākos kubiņos. Sīpolus sasmalcināju un samaisīju ar zivīm. Baltmaizes mīkstumu izmērcēju pienā, tad nospiedu un pievienoju klāt. Pieliku arī olas, majonēzi un garšvielas. Visu labi samīcīju. Ja masa šķiet pasausa, varam pieliet nedaudz piena, kurā mērcējās baltmaize.
No zivju masas izveidoju kotletes un pannā labi uzkarsētā eļļā apcepu līdz brūnganai garoziņai. Pēc tam tās zem vāka vēl mazliet pasautēju līdz gatavībai. Kotletes traukā ar biezu dibenu varam arī pārliet ar 200 mililitriem liesa saldā krējuma un uz mazas uguns sautēt minūtes 20.
Reklāma