Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti

Foto: Brigita Skaistkalne

Salāti ar kvinoju, dārzeņiem un piparmētrām

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 110 gramu kvinojas,

● 150 gramu tomātu,

● 100 gramu svaigu gurķu,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● pētersīļu zaļumi,

● svaigas piparmētru lapiņas,

● 2 ķiploka daiviņas,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 45 mililitri citrona sulas,

● 40 mililitru augu eļļas,

● 1 tējkarote šķidra medus,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● sāls,

● malti melnie pipari,

● sezama sēkliņas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Katliņā pēc norādījumiem uz iepakojuma izvārīju kvinoju. To gan ieteicams nepārvārīt.

Noskaloju abu veidu zaļumus, apsusināju papīra dvielī, pēc tam parupji sagriezu. Dārzeņus nomazgāju un sagriezu nelielos kubiņos. Tad pagatavoju mērcīti: citrona sulai pievienoju augu eļļu, šķidru medu, sāli, sasmalcinātus ķiplokus, maltus piparus un visu vienmērīgi samaisīju.

Bļodā uzirdināju izvārīto kvinoju, pievienoju sagrieztos dārzeņus un zaļumus un pārlēju ar pagatavoto mērcīti. Uzmanīgi visu apjaucu un uz 15 minūtēm salātus vēl ievietoju ledusskapī. Pirms celšanas galdā tos ieteicams pārkaisīt ar sezama sēklām, kā arī rotāt ar dārzeņu gabaliņiem un zaļumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biezpiena un burkānu sacepums

● 200 gramu biezpiena,

● ½ glāzes cukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 2 olas,

● 3 burkāni,

● 1 glāze miltu,

● 1 tējkarote cepamā pulvera,

● 1 ēdamkarote
pūdercukura.

No veselīgām un nelielu kaloriju daudzumu saturošām izejvielām – burkāniem un biezpiena – iespējams pagatavot diētisku gardumu. Cukuru varam pievienot arī mazāk, nekā receptē norādīts.

Bļodā vijīgas konsistences biezpienu, olas un cukuru rūpīgi saberzu kopā un viegli uzputoju. Burkānus nomazgāju, nomizoju, noskaloju un sarīvēju uz smalkās rīves. Pēc tam tos piejaucu biezpiena masai. Visbeidzot piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un visu labi samaisīju.

Veidni ietaukoju ar margarīnu, izkaisīju ar mannu, izliku tajā pagatavoto mīklu un izlīdzināju. Cepu līdz 160 – 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 40 – 50 minūtes. Gatavo sacepumu atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Pankūkas ar lociņiem un vārītām olām

● 3 olas,

● sīpolu lociņi,

● 250 mililitru kefīra,

● ½ tējkarotes sodas,

● 200 gramu miltu,

● sāls,

● malti melnie pipari,

● augu eļļa.

No mājās pieejamām izejvielām izcept pankūkas ir pavisam vienkārši, turklāt mīklu varam papildināt, pievienojot, piemēram, vārītas olas un lociņus.

Bļodā iesitu vienu olu, piekaisīju sāli un piparus. Visu ar dakšiņu labi sakūlu. Pēc tam pielēju kefīru – tam jābūt siltam, vismaz istabas temperatūrā. Tikko no ledusskapja izņemtu vēl vajadzētu viegli uzsildīt uz plīts vai mikroviļņu krāsnī. Tad piejaucu sodu, lai pankūkas būtu “pufīgākas”. Visbeidzot pa daļām piemaisīju izsijātus miltus, raugoties, lai nebūtu kunkuļu.

Iepriekš gan būtu jāizvāra divas olas, taču to nebiju paveikusi, tādēļ šoreiz izlīdzējos ar ledusskapī atlikušo gabaliņu cāļa desas, kuras sastāvā ir arī vārītas olas, – to sagriezu nelielos kubiņos. Sagriezu arī sīpolu lociņus. Šo pildījumu piejaucu mīklai, piekaisot vēl mazliet sāls un piparu.

Pannā ar uzkarsētu augu eļļu ar karoti mīklu liku tā, lai izveidojas pankūkas, un cepu no abām pusēm, līdz tās kļuva zeltaini brūnas un gatavas. Tās varam baudīt ar skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu.

Citādākas cūkgaļas karbonādes

● 250 gramu cūkgaļas mīkstuma,

● 1 ēdamkarote sojas mērces,

● šķipsna sāls,

● šķipsna maltu melno piparu,

● 1 tējkarote kukurūzas cietes apviļāšanai,

● 3 – 4 ingvera saknes šķēlītes,

● 1 ķiploka daiviņa,

● 1 asais pipariņš,

● augu eļļa cepšanai,

● ½ ēdamkarotes sezama vai saulespuķu eļļas,

● ½ ēdamkarotes sojas mērces,

● citrona sula pēc garšas,

● ½ asā pipariņa,

● sīpolu lociņi,

● sezama sēklas.

Kopā ar svaigiem dārzeņiem varam baudīt netradicionālāk pagatavotas cūkgaļas karbonādes – gandrīz vai Āzijas gaumē. Garšos lieliski.

Cūkgaļas karbonādes gabaliņu sagriezu apmēram puscentimetru biezās šķēlēs un ar gaļas āmuriņu plāni izklapēju. Uzkaisīju mazliet sāls, pārlēju ar sojas mērci un atstāju vismaz desmit minūtes ievilkties. Pēc tam pannā uz vidējas uguns uzkarsēju augu eļļu, pievienoju ingvera šķēlītes, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un veselu nelielu aso pipariņu. Visu pacepu kādu minūti, pēc tam no pannas noņēmu.

Gaļas šķēles apsusināju papīra dvielī, apviļāju kukurūzas cietē un no abām pusēm apcepu līdz brūnganai garoziņai. Tad karbonādes izliku traukā un pārlēju ar eļļas, sojas mērces un citrona sulas maisījumu un pārkaisīju ar smalki sagrieztu aso pipariņu un sasmalcinātiem sīpolu lociņiem. Uzkaisīju arī sezama sēkliņas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.