Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ķēķa stāsti


Foto: pexels.com

Kartupeļu un biezpiena kotletes

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Brigita Skaistkalne

500 gramu kartupeļu, 200 gramu biezpiena, 2 sīpoli, 1 ola, 2 ēdamkarotes miltu, ½ tējkarotes maltu melno piparu, ½ tējkarotes sāls, rīvmaize, augu eļļa.

Garšīgas un sātīgas kotletes varam pagatavot, neizmantojot gaļu. Lai gan arī te, pēc izvēles, cepot sīpolus, varam pievienot nedaudz smalki sagriezta kūpināta bekona.

Nomizotus kartupeļus liekam vārītā pasālītā ūdenī un vārām gatavus, tad nokāšam. Nomizotus sīpolus smalki sagriežam, liekam pannā ar uzkarsētu augu eļļu un cepam, līdz tie mīksti un viegli zeltaini, pēc tam pievienojam katlā un kopā ar kartupeļiem sastampājam biezenī. Ātrākam rezultātam te šoreiz izmantoju veikalā iegādātos gatavos kartupeļus ar bekonu un sīpoliem, tos sastampāju un tad, kā norādīts receptē, pievienoju arī olu un biezpienu un piekaisīju sāli un piparus. Visu labi samaisīju un visbeidzot piejaucu arī miltus. No masas veidoju nelielas kotletītes, apviļāju rīvmaizē un cepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu līdz zeltainai garoziņai vispirms no vienas puses, tad uzmanīgi apgriezu un cepu no otras. Gatavošanas beigās tās vēl zem vāka dažas minūtes pacepu uz nelielas uguns. Garšoja lieliski tāpat, bez piedevām, taču šādas kotletītes varam baudīt arī kopā ar skābo krējumu vai kādu citu iecienītu mērci.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kabači ar ķiplokiem krējuma mērcē

600 gramu nelielu kabacīšu, 3 ķiploka daiviņas, 150 gramu skābā krējuma, 3 ēdamkarotes augu eļļas, dilles vai citi zaļumi, malti melnie pipari, sāls.

Šādi pagatavoti kabači noderēs gan kā patstāvīgs ēdiens, gan arī kā piedeva. Iesaku te izmantot jaunos kabacīšus ar plānu miziņu un bez sēklām. Lielākus kabačus labāk nomizot un izņemt tiem sēklas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kabacīšus nomazgāju un nogriezu tiem galus. Katru pārgriezu gareniski uz pusēm un pusītes savukārt sagriezu 5 – 7 milimetrus biezos pusgredzenos. Ķiplokus, kā arī diļļu zaļumus sasmalcināju.

Pannā ar augu eļļu sagrieztos kabačus (labāk, ja tie būtu vienā kārtā) uz vidējas uguns maisot apcepu minūtes piecas, līdz tie kļuva viegli zeltaini.

Skābo krējumu mazliet atšķaidīju ar karstu ūdeni, pielēju kabačiem pannā, piekaisīju sāli un piparus un sautēju apmēram piecas minūtes. Visbeidzot piemaisīju ķiplokus un zaļumus un pasautēju visu kopā vēl dažas minūtes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Omlete ar spinātiem un sēnēm

3 olas, 120 mililitru piena, 180 gramu šampinjonu, 100 gramu spinātu, 30 mililitru augu eļļas, sāls, malti melnie pipari.

Ja brokastu maltītei esam ieraduši cept omleti, to varam dažādot, ikreiz bagātinot ar vēl neierastām piedevām. Šoreiz iesaku nobaudīt omleti ar šampinjoniem un spinātiem. Ja te izmantosiet pašu salasītās gailenes, ēdiens iegūs citu garšas niansi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Spinātu lapiņas pārlasīju, atbrīvoju no kātiņiem, tās rūpīgi noskaloju zem tekoša ūdens un apsusināju. Pēc tam spinātus parupji sagriezu. Šampinjonus notīrīju un sagriezu vidēja biezuma plāksnītēs.

Pannā uzkarsēju augu eļļu un uz lielas uguns tajā apcepu sēnes – vismaz pāris minūtes. Pēc tam pievienoju spinātus un cepu apmaisot visu vēl vismaz minūti. Tad pannu no plīts noņēmu.

Bļodā sakūlu olas, pielēju pienu, piekaisīju garšvielas un ar putojamo slotiņu labi samaisīju. Olu un piena maisījumam pievienoju saceptās sēnes ar spinātiem un visu atkal kārtīgi sajaucu. Omletes maisījumu pārlēju pannā, kurā bija cepušās sēnes ar spinātiem, uzliku vāku un uz nelielas uguns cepu apmēram desmit minūtes, līdz omlete gatava. Tad tā uzreiz karsta ir ceļama galdā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piena ķīselis ar avenēm un kļavu sīrupu

2 glāzes piena, 2 ēdamkarotes cukura, 1,5 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas, vaniļas cukurs, 1 krūzīte aveņu, 4 ēdamkarotes kļavu sīrupa.

Lai mielotos ar šādu kārdinošu saldo ēdienu, pusi glāzes piena samaisīju ar cieti tā, lai tā būtu pilnībā izšķīdusi. Atlikušo pienu lēju katliņā un uzvārīju. Piemaisīju cukuru. Pēc tam tievā strūkliņā, nepārtraukti maisot, pielēju izšķīdināto cieti, uzvārīju un turpināju vārīt uz lēnas uguns 3 – 5 minūtes. Tad varam piemaisīt vaniļas cukuru, kā arī citrona miziņu un katliņam vēl uzlikt vāku.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gatavo ķīseli viegli atdzesēju un salēju trauciņos, atstājot vietu avenēm. Tā kā šoreiz citrona miziņu netiku pievienojusi, lai no tās atbrīvotos, tas caur sietu nebija jāizberž. Ēdienu varam baudīt jau siltu vai arī ievietot ledusskapī un atdzesēt. Pirms likšanas galdā avenes samaisīju ar kļavu sīrupu un izliku glāzītēs virs ķīseļa. Ja sīrupa mājās nav, ogas varam pasaldināt ar cukuru.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.