Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Divas uzkodu receptes līgotājiem

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ja gada īsākajā naktī vēlies palutināt sevi un savējos ar gardām pašu gatavotām uzkodām, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas receptes Jāņu nakts uzkodām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Standziņas ar Jāņu sieru

Sastāvdaļas

  • 400 g kārtainās mīklas 
  • 150 g Jāņu siera ar ķimenēm
  • 1 ola

Pagatavošana

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mīklu atlaidini un izrullē divos taisnstūros aptuveni 0,2 cm biezumā. Apsmērē vienu plāksni ar sakultu olu un pārkaisi ar rīvētu sieru. Pārklāj visu ar otru mīklas plāksni un, nedaudz piespiežot, izrullē abas daļas kopā, tā, lai slāņi salīmējas. Sagriez mīklas taisnstūri aptuveni 1-1,5 cm platās strēmelēs. Katru strēmeli savirpini ap savu asi vairākās reizes, vienlaikus cenšoties mīklu nestaipīt. Liec ledusskapī uz 20-30 min. Izkārto strēmelītes uz cepamās paplātes ar ~2 cm attālumu vienai no otras (jo standziņas cepoties uzbriest). Cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā  cepeškrāsnī aptuveni 10-15 minūtes, lai standziņas iegūst zeltainā krāsu.

Foto: Viktorija Kožemjakina

Grilēti ķiploku grauzdiņi

Sastāvdaļas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
  • iecienītās rudzu maizes klaips (~600 g)
  • 50 g izkausēta sviesta
  • 50 g olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 ēdamk. ķimeņu
  • sāls

Pagatavošana

Sajauc izkausētu sviestu ar olīveļļu, pievieno pavisam nedaudz sāls (var droši iztikt arī bez tās, jo maizē visbiežāk tiek pievienots diezgan daudz sāls!) un ķimenēm. Sagriez maizi 0,5-0,8 cm biezās šķēlēs un apsmērē katru gabaliņu ar eļļas maisījumu. Liec maizīti uz sakarsētā grila vai karstām restēm virs ugunskura un cep 2-3 minūtes no katras puses. 

Recepšu autore: Jevgēnija Jansone

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.