Ja gada īsākajā naktī vēlies palutināt sevi un savējos ar gardām pašu gatavotām uzkodām, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas receptes Jāņu nakts uzkodām.
Standziņas ar Jāņu sieru
Sastāvdaļas
- 400 g kārtainās mīklas
- 150 g Jāņu siera ar ķimenēm
- 1 ola
Pagatavošana
Mīklu atlaidini un izrullē divos taisnstūros aptuveni 0,2 cm biezumā. Apsmērē vienu plāksni ar sakultu olu un pārkaisi ar rīvētu sieru. Pārklāj visu ar otru mīklas plāksni un, nedaudz piespiežot, izrullē abas daļas kopā, tā, lai slāņi salīmējas. Sagriez mīklas taisnstūri aptuveni 1-1,5 cm platās strēmelēs. Katru strēmeli savirpini ap savu asi vairākās reizes, vienlaikus cenšoties mīklu nestaipīt. Liec ledusskapī uz 20-30 min. Izkārto strēmelītes uz cepamās paplātes ar ~2 cm attālumu vienai no otras (jo standziņas cepoties uzbriest). Cep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā cepeškrāsnī aptuveni 10-15 minūtes, lai standziņas iegūst zeltainā krāsu.
Grilēti ķiploku grauzdiņi
Sastāvdaļas
- iecienītās rudzu maizes klaips (~600 g)
- 50 g izkausēta sviesta
- 50 g olīveļļas
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 ēdamk. ķimeņu
- sāls
Pagatavošana
Sajauc izkausētu sviestu ar olīveļļu, pievieno pavisam nedaudz sāls (var droši iztikt arī bez tās, jo maizē visbiežāk tiek pievienots diezgan daudz sāls!) un ķimenēm. Sagriez maizi 0,5-0,8 cm biezās šķēlēs un apsmērē katru gabaliņu ar eļļas maisījumu. Liec maizīti uz sakarsētā grila vai karstām restēm virs ugunskura un cep 2-3 minūtes no katras puses.
Recepšu autore: Jevgēnija Jansone
Reklāma