Abonē e-avīzi "Ziemeļlatvija"!
Abonēt

Reklāma

Ar 100% mīlestību no Smiltenes tehnikuma

Foto: No personīgā arhīva

“Ar 100% mīlestību no Smiltenes tehnikuma” produkti kļuvuši par atpazīstamu zīmolu ne vien vietējos tirdziņos, bet arī populārajā marmelāžu gadatirgū Igaunijā, Olustverē, kur ik gadu tiekas gardēži no daudzām pasaules valstīm.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šoruden Smiltenes tehnikumu Olustveres gadatirgū pārstāvēja Tūrisma mācību programmu nodaļas vadītāja Ira Gaile, skolotājs Gunārs Auders un 2. pavāru kursa audzēknis Nikita Zaharenkovs, kuram tā bija pirmā šāda veida pieredze. Gadatirgus diena visiem lielākoties pagāja sarunās ar pircējiem un vadot degustācijas.

“Piedalīšanās pasākumā bija laba iespēja iepazīties un dalīties pieredzē ar profesionālo skolu audzēkņiem un marmelāžu ražotājiem no citām valstīm,” atzīst Nikita, kuru pavārmāksla interesē jau no 10 gadu vecuma. Jaunietim īpaši tuva Āzijas virtuve. “Pagaidām vēl neesmu izlēmis, ko darīšu pēc tehnikuma beigšanas. Iespējams, turpināšu mācības augstskolā, varbūt strādāšu kādā restorānā, kas piedāvā Āzijas ēdienus. Olustveres marmelāžu gadatirgū sapratu, cik radoši un interesanti ir arī būt mājražotājam. Taču vēl priekšā divi tehnikuma gadi un prakse, kurā noteikti izkristalizēsies, kurai jomai pievērsīšos vairāk.”

Brīnumgardie konservējumi, kas top Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēs, ir skolotājas Vitas Auderes sirds darbs. Katru gadu plašajā piedāvājumu klāstā nāk klāt aizvien jauni un jauni konservējumi, kā arī tiek pilnveidotas jau esošās receptes. Šoruden konservēšanā, atgriežoties no vasaras brīvlaika, īpaši aktīvi piedalījās 2. pavāru kursa audzēkņi, vienlaikus apgūstot pamatzināšanas produktu un izejvielu uzglabāšanā. Radošo komandu kārumu tapšanā daudzus gadus vienmēr  atbalstījusi laborante Lilita Kuplā. Jaunieši ir pateicīgi skolotājai Inesei Veidemanei, kura arī allaž nesavtīgi dalījusies pieredzē un zināšanās, un skolotājai Anitai Biseniecei par palīdzību skaisto etiķešu izgatavošanā.  Kopīgi paveiktais atkal ļāvis Smiltenes tehnikuma vārdam atkal izskanēt ārpus Latvijas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

No gadatirgus mājās atgriezās vien dažas burciņas. “Šoreiz īpaši lielā cieņā bija vitamīniem bagātākie ievārījumi, jo visi, satraukušies par Covid – 19 izplatību, vēlas būt stipri un veseli,” stāsta Ira Gaile. “Pircēji, nogaršojuši, ātri izpirka arī gandrīz visus jaunos produktus – puravu un rozmarīna ievārījumu, rabarberu ievārījumu ar kokosa pienu, smiltsērkšķu, ābolu un apelsīnu ievārījumu, rabarberu ievārījumu ar kokosa pienu, rabarberu un anīsa sīrupu, pikanto gurķu mērci u.c.”

Tehnikuma rūķīšiem nāksies nopietni strādāt, lai sarūpētu jaunus konservējumus Ziemassvētku tirdziņam.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Ziemellatvija.lv komanda.